Sulaa hulluutta – näin WWF manipuloi valokuvia tarkoituksiinsa sopiviksi

sulaa-hulluutta-j

Max

WWF Suomi levittää ilmastopropagandaa ja kerää rahaa koulujen avulla kampanjassaan “WWF:n päivätyökeräys eli taksvärkki”:

Ilmastonmuutos on yksi maapallon suurimmista kriiseistä, ja mikä hulluinta, se on ihmisen itsensä aiheuttama. Koulut, tulkaa mukaan WWF:n Päivätyökeräykseen eli taksvärkkiin lukuvuonna 2019–2020. Osallistut kanssamme tärkeään ja kiireelliseen toimintaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suositus 15 euroa per oppilas.

 

Olen itse nähnyt kampanjan julisteen koulun seinällä. Julisteessa oli sama jääkarhukuva, joka on kampanjan nettisivullakin. Eli jääkarhu pienen pentunsa kanssa pikkuruisella jäälautalla. Pysäyttävä kuva, joka varmasti herättää huolta ilmastonmuutoksesta ja sääliä jääkarhuja kohtaan.

Tosin jääkarhuilla ei ole mitään hätää. Niiden määrä on jatkuvasti kasvanut ja ihan WWF:n omien tietojen mukaan maailmassa on nykyään n.25000-30000 yksilöä.

Jääkarhukuva on kuvamanipulaatio

Kampanjan jääkarhukuva on manipuloitu. Alkuperäinen jääkarhukuva alla. Kuva löytyy mm. tästä kuvapankista.

Iltalehden toimittaja kysyy:

Kampanja on suunnattu kouluille ja koululaisille. Eikö ole hyvin kyseenalaista, että koululaisia lähestytään tällaisella kuvamanipulaatiolla?

– Jos tällaisia tilanteita ei todellisuudessa olisi, niin silloinhan se olisi (kyseenalaista). En pidä tätä harhaanjohtavana mutta pyydän anteeksi, että siinä ei ole mainintaan siitä, että kyseessä on kuvayhdistelmä.

Kohun jälkeen WWF:n propagandakuvaan on lisätty pienellä tekstillä “kuvayhdistelmä”. WWF perustelee kuvan käyttöä sillä, että on aidosti nähty jääkarhuja jäälautoilla. Vielä useammin niitä on nähty jäälakeuksilla, mutta se ei palvele WWF:n tarkoitusta eli rahankeruuta ilmastoahdistuksella. Eikö todellisuus vastaa uhkakuvia? Siksikö käytetään manipuloituja kuvia?

Saako manipuloida?

Olisiko tarkoituksenmukaista, että esim. tuulimyllyjen vastustajat alkaisivat manipuloida kuvia tuulivoimafarmeista, tuhansilla kotkanraadoilla? Kotkia kuolee valtavia määriä tuulimyllyjen takia.


Se olisi ilmeisesti WWF:n logiikalla ja moraalilla sopivaa, koska “tuulimyllyn tappamia kuolleita kotkia on todellisuudessa”. Olisi siis sopivaa, jos muokkaisimme ylläolevasta kuvasta vaikka tällaisen?

Kuvatehosteet ovat tärkeä osa mielikuvamarkkinointia, mutta koululaisille tarkoitetut kampanjat olisi syytä pitää neutraaleina ja faktapohjaisina, ihan jo pelkästään lasten mielenterveyden vuoksi. Luulen, että iso syy ihmisten ilmastoahdistukseen on aktivistien valheellinen kampanjapropaganda.

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.