Miksi Britannian terrorismipoliisin listalla oleva liike kiertää Suomen kouluissa?

Kuva Wikipedia

Max

Muutosta ilmastoasioihin suoralla toiminnalla vaativa Elokapina liikkeen aktivistien on uutisoitu kiertävän kertomassa toiminnastaan muun muassa useissa lukioissa. Elokapinan aktivistit ovat käyneet kertomassa ryhmästään esimerkiksi filosofian ja elämänkatsomustiedon tunneilla.

Britanniassa liike on asetettu paikallisen terrorismipoliisin ääriliikelistalle. Myös Suomessa Elokapina on mainittu huhtikuussa julkaistussa sisäministeriön väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa. Katsaus antaa tietoa Suomessa toimivista väkivaltaisista ääriliikkeistä.

Elokapina-liike on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikehdintää, joka on saanut paljon huomiota erityisesti Britanniassa. Liikkeen ydinajatuksena on vaatia päättäjiltä nopeampia toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Elokapina kertoo suomenkielisillä verkkosivuillaan käyttävänsä kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta suoraa toimintaa tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Britanniassa sanotaan suoraan, että liikkeen johdossa on äärimarxisteja, jotka aikovat väkivalloin kaataa hallituksen. Vuonna 2019 liike halvaannutti Lontoon liikenteen tempauksessaan.

Suomessa liike järjesti mielenosoituksen, jossa he tukkivat liikenneväyliä. Poliisi hajotti väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta. Poliisin mukaan tiellä olleet mielenosoittajat eivät olleet totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua tukkimasta tietä ja estämästä liikenteen kulkua.

Brittilehti Daily Mail kirjoittaa elokapina-liikkeen (engl: Rebellion Extinction) perustajan Roger Hallamin näkemyksistä. Hallamin mukaan ympäristön heikkenevään tilaan syylliset kansanedustajat ja yritysjohtajat pitäisi ampua.

Jos eläisimme 90-luvulla, rangaistus voisi olla kuuden kuukauden vankeus. Mutta nyt joku voisi ampua luodin yritysjohtajien päihin – ja todennäköisesti näin käykin,

Hallam yllytti kannattajiaan yksityistilaisuudessa. Hallam peräänkuulutti tilaisuudessa sosialismia sekä Nürnberg-tyyppisiä oikeudenkäyntejä.

Verenkarvaiset kommentit ovat herättäneet melkoisen metelin saarivaltakunnassa.

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.