Tiesitkö, että maailmankaikkeus on niin tarkkaan säädetty elämää varten, ettei se voi olla sattumaa?

Mitä enemmän oppii fysiikkaa, biologiaa, kemiaa ja monia muita tieteenaloja – sitä enemmän ihmisen tulisi hämmästyä että minkäänlaista elämää yleensä on olemassa. Se, että maailmankaikkeus on edes olemassa, vaatii käsittämättömän määrän onnekkaita sattumia (tai huipputarkan suunnitelman).
Maailmankaikkeus koostuu perustasolla hiukkasista, voimista, vuorovaikutuksista ja avaruuden ja ajan rakenteesta. Universumin kohtalon ja rakenteen määrittävät lähtökohdat, 26 luonnonvakiota ja fysiikan lait. Luonnonvakiot määrittävät mm. vuorovaikutusvoimat ja hiukkasten fyysiset ominaisuudet. Se että maailmankaikkeus on juuri tällainen, vaatii äärimmäisen tarkat arvot ja täsmälleen oikeanlaiset lähtökohdat.
Havainto on saanut monet huipputiedemiehetkin hämmennyksiin, koska maailmankaikkeus näyttää suunnitellulta. Kristityille tiedemiehille asia ei tietenkään ole mikään yllätys tai ongelma.
Mutta ateistitutkijoille se on syy etsiä “pelastusta” niinkin epätieteellisestä suunnasta kuin multiversumiteoriasta. Virallisesti nykytieteessä tavoitteena on löytää luonnontieteellinen ja fyysinen selitys kaikelle mitä havaitaan tai mitataan. Multiversumin muita maailmankaikkeuksia ei voi tieteellisesti havaita tai mitata. Moni tutkija on tullut uskoon, kun he ymmärsivät että on mahdotonta että nämä kaikki olisivat täysin sattumaa.
Tarkkaan säädetyt luonnonvakiot ovat suuri ongelma nykytieteen yritykselle selittää maailmankaikkeus ilman suunnittelijaa
Oikeastaan ainoa materialistinen selitys hienosäädölle onkin multiversumi. Eli universumeita täytyy olla niin paljon, että jossain näinkin onnellisesti piti käydä. Selityksenä multiversumi on kuitenkin ongelmallinen. Se esimerkiksi syyllistyy käänteiseen uhkapelaajan virhepäätelmään.
Uhkapelaajan virhepäätelmä on seuraava:
olen hävinnyt niin paljon, että seuraavaksi minun täytyy voittaa.
Tämä on virhepäätelmä, koska pelit ovat toisistaan riippumattomia. Käänteinen uhkapelaajan virhepäätelmä taas on seuraava: Voitin niin epätodennäköisen voiton, että pelejä täytyy olla valtava määrä. Mutta tässäkin tapauksessa pelit ovat riippumattomia. Multiversumi ei selitä yhtä universumia paremmin, miksi tämä universumi on hienosäädetty.
Ainoa tapa olisi se että universumit olisivat jotenkin yhteydessä “universumintekokoneeseen”, joka tuottaisi aina hieman toisista eroavan universumin. Se taas vaatisi erittäin hienosäädetyn universumin tekokoneen eli olisimme jälleen saman ongelman äärellä.
Harva meistä tavallisista kaduntallaajista on koskaan edes miettinyt että miksi painovoima on olemassa tai miksi kemialliset yhdisteet reagoivat kuten tekevät. Ne toimivat tarkasti fysiikan lakien ja luonnonvakioiden mukaisesti ja niitä tutkimalla voimme ennustaa eri aineiden ja asioiden käyttäytymistä.
Mutta miksi erilaiset luonnonvakiot ja fysiikan lait ovat olemassa ja miksi ne ovat juuri sellaisia kuin ovat? Ne voisivat olla toisenlaisiakin, eikä niitä tarvitsisi edes olla olemassa – ellei maailmankaikkeuden olisi tarkoitus olla juuri tietynlainen. Mistä fysiikan lait ilmestyivät?
Aivan häviävän pieni muutos näissä luonnonvakioissa tai pieni heitto alun lähtökohdissa, eikä koko universumia olisi olemassa tai elämä ei olisi mahdollista ko. maailmankaikkeudessa.
Äärettömän tarkasti säädetyt luonnonvakiot
Ajattele – jos painovoimavakio olisi vain 160 osan verran erilainen, niin universumissa ei olisi minkäänlaista elämää. Luku on niin uskomaton että peruskännykän laskin ei pysty laskemaan sitä. Jaa luku 1 luvulla jossa on 1 ja sen jälkeen 60 nollaa.
Jos gravitaatiovakion arvo olisi 160 osan toiseen suuntaan, universumi olisi romahtanut kasaan aikoja sitten. Muuta 160 osan toiseen suuntaan ja universumi olisi laajentunut niin nopeasti että tähdet, planeetat ja elämä ei olisi mahdollista.
Mutta ihmeellisyydet eivät jää tähän
Tarvitaan noin 26 erilaista luonnonvakiota, joiden arvot tulee olla täsmälleen sellaisia kuin ne ovat, jotta elämä maailmankaikkeudessa olisi mahdollista
Eräs elintärkeistä asioista on universumin laajenemisnopeus. Sen määrittämiseen osallistuu kosmologinen vakio.
Jos kosmologisen vakion arvoa muuttaisi edes 1120 osan verran, universumi jälleen kerran laajenisi liian nopeasti tai liian hitaasti, eikä elämä olisi mahdollista.
Lisätään lopuksi vielä se hämmästyttävä tosiasia, että universumin alkutekijöissä massan ja energian suhde piti olla jaettu niin tarkasti että 110123 osan heitto siinä olisi johtanut maailmankaikkeuteen, jossa elämä ei olisi mahdollista.
Nämä ovat vain kolme asiaa, joiden toteutumiseen sattuman satona vaatii yksilöltä äärimmäisen vahvaa uskoa onneen kosmisessa lotossa. Tai jos rehellisiä ollaan – silmien sulkemista tosiasioilta.
Hienosäädön perusteella havaitsemme intuitiivisesti suunnittelun ja/tai Jumalan olemassaolon. Hienosäädön perusteella ei oikeastaan voi välttyä siltä ajatukselta, että universumin takana on tarkoitus ja mieli, ei pelkkä sattuma ja materiatason prosessit.