Viranomaismielivaltaa Suomessa? Lapset huostaanotettiin kotiopetuksen takia!

Suomen lastensuojeluviranomaisilla on käytännössä rajaton valta perheiden yli. He voivat käyttää sitä hyvään, mutta myös pahaan.
On tuhansia kertomuksia lastensuojelun tuhoamista perheistä, sekä valtava määrä tapauksia, joissa perheille ja eritoten lapsille on aiheutettu elinikäisiä traumoja sosiaalityöntekijöiden ja muiden viranomaisten toimesta. Perheillä ei ole mitään suojaa mielivaltaisia päätöksiä kohtaan. Jos sosiaalihuolto päättää huostaanottaa lapsen tai lapset, päätös pannaan toimeen poliisin virka-avulla.
Aseistetut poliisit tulevat kotiisi ja vievät lapsesi. Voit ainoastaan valittaa päätöksestä ja joskus sitä kautta virheet oikaistaan, mutta itse huostaanottotoimenpiteen aiheuttamaa järkytystä ja kauhua ei korvaa eikä paranna mikään. Päätöksen takana voi olla mikä tahansa – pelkkä ”huoli” riittää, koska aluehallinto on käytännössä sosiaalihuollon kumileimasin.
Tutustumme nyt Tommyyn ja Karoliinaan, joiden lapset huostaanotettiin – kotiopetuksen takia.
Kotiopetus on Suomessa lisääntynyt viime vuosina. Asiaan kohdistuu kuitenkin ennakkoluuloja, jotka pahimmillaan saattavat johtaa jopa rankkoihin lastensuojelutoimenpiteisiin. Tommy ja Karoliina saivat tästä rajun muistutuksen noin vuosi sitten.
– Meidän lapset sijoitettiin kiireellisesti. Poliisi pysäyttivät meidät, ja meidän kolme nuorinta lasta, jotka olivat autossa mukana, vietiin perhetukikeskukseen, kertoo Karoliina.
Vanhemmat kauhistuivat, sillä nuorin lapsista oli vielä rintaruokinnassa.
Kaikki alkoi jo vuosia sitten, kun perhe muutti pieneen, kaksikieliseen kuntaan rannikko-Pohjanmaalla – aivan koulun viereen. Pariskunta valitsi lapsillensa kotiopetuksen koulun sijaan, mitä pidettiin kunnassa outona erityisesti viranomaisten taholta – muutoin pieni kylä otti perheen hyvin vastaan.
– Tätä seurantaa, epäilyjä ja lastensuojeluilmoituksia jatkui vuosien ajan. Koko aikana ei oikein selvinnyt mistä meitä epäiltiin, sillä lapset pärjäsivät kotiopetuksen kautta kiitettävästi opettajien mukaan, kertoo Karoliina.
Epäilyjen mukaan kuusilapsinen perhe asui liian ahtaasti, lapset olivat kotiopetuksessa eivätkä leikkineet ulkona riittävästi muiden lasten kanssa.
– Meidän asunnossa oli satayksitoista neliötä ja lapsemme leikkivät säännöllisesti muiden lasten kanssa – asuimmehan koulun pihapiirissä. Mutta meidän mainittiin myös edustavan jotakin liberatisti-ideologiaa, ihmettelee Karoliina.
Kotiopetus herättää paljon epäilyksiä paitsi yleisön, myös sosiaaliviranomaisten ja opetusviranomaisten keskuudessa, sanoo Tommy.
Tommy ja Karoliina saivat lapsensa takaisin ja viranomaiset useita huomautuksia aluehallintovirastolta. Jopa apulaisoikeusasiamies antoi huomautuksen, eikä hallinto-oikeus antanut sosiaaliviranomaiselle tutkimuslupaa perheen asioihin. Painajainen tuntuisi nyt olevan takana, mutta perhe ei uskalla enää asettua samaan kuntaan asumaan.
– Meidän on mahdotonta asua kunnassa, missä ei pysty tekemään asioita eri tavalla kuin muut, sanoo Karoliina.
Kotiopetuksen kattojärjestössä pelätään, että oppivelvollisuuslain uudistus heikentää entisestään kotiopetuksen asemaa.
– Me on puhuttu vainosta, ja nyt uusi oppivelvollisuuslaki ikään kuin sementoi tämän vainon, sanoo Suomen kotiopettajat ry:n puheenjohtaja Juhani Paavolainen.
Monet asiantuntijat sanovat, että huostaanottopäätökset pitäisi siirtää aluehallinnosta käräjäoikeuteen, jossa perheillä olisi mahdollisuus puolustaa itseään. Aluehallinnossa perheitä ei käytännössä yleensä edes kuunnella.
Kuka kansanedustaja lähtisi ajamaan tätä ensimmäistä askelta kohti oikeudenmukaisempaa Suomea?