5 syytä miksi Sars-CoV-2 eli uusi koronavirus on todennäköisesti karannut Wuhanin viruslaboratoriosta

Martin Sanchez at https://unsplash.com/@martinsanchez

Max

Pandemiaksi levinneen Covid-19 eli uuden Sars-CoV-2 koronaviruksen alkuperä on edelleen mysteeri. Julkisuudessa on useimmin epäilty alkuperäisenä lähteenä lepakkoa esim. hevosenkenkäyökköä, josta se väli-isännän, kuten esim. muurahaiskävyn, kautta tarttui ihmiseen. On myös esitetty epäilyjä, että virus olisi karannut kiinalaisesta virustutkimuslaboratoriosta, joista kaksi sijaitsee Wuhanissa – kaupungissa, josta koko epidemia sai alkunsa.

Jo viime vuonna Nobel palkittu virologi Luc Montagnier sanoi pitävänsä täysin varmana, että epidemian aiheuttanut koronavirus on tehty laboratoriossa. Hänen mukaansa viruksen genomissa on osia HI-viruksesta, jotka eivät mitenkään olisi päätyneet sinne luonnollisesti, kuten mutaation kautta. Intialainen tutkijaryhmä tuli samaan tulokseen, mutta heidät hiljennettiin pikaisesti.

Jamie Metzl julkaisi avoimen vetoomuksen, jossa kehotetaan kansainvälisen tutkimuksen tekemistä koronaviruksen alkuperästä. Vetoomuksen mukaan olisi äärimmäisen tärkeää tuntea pandemian alkutekijät, jotta niihin voisi puuttua ja mahdollisesti estää niiden toistuminen tulevaisuudessa. Vetoomuksen on allekirjoittanut useampi lääketieteen tutkija.

Jamie Metzl listaa tärkeimmät aihetodisteet sen puolesta, että uusi koronavirus on todennäköisesti peräisin Wuhanin viruslaboratoriosta. Se on voinut karata jätteen mukana, ehkä koe-eläin on myyty eteenpäin tai päässyt karkuun tai henkilökunta on saanut infektion ja levittänyt tautia ulkomaailmaan.

1. Potilas nollaa ei ole löytynyt. Eli ensimmäinen ihminen, joka on saanut tartunnan eläimestä.

2. Wuhanissa oli talvi, eikä siellä ole lepakkoja.

3. Wuhanin markkinoilla, josta taudin väitettiin levinneen, ei myydä lepakoita. Koronavirus on alunperin lepakosta.

4. Wuhan on ainoa paikka Kiinassa, jossa on lepakoiden koronaviruksia tutkivat laboratoriot. Ne tekivät tutkimusta, jossa koronaviruksia tarkoituksella jalostettiin tartuttavimmiksi ja vaarallisemmiksi. Siis nimenomaan tarttumaan ihmisiin.

5. Virus oli alusta alkaen täysin valmis tarttumaan ihmisestä toiseen ja se tarttui erittäin tehokkaasti. Aiemman SARS-epidemian aikana oli mahdollista seurata viruksen mutaatioita, joissa näkyi miten virus muuntui ja lopulta hankki yhä tehokkaamman kyvyn tarttua ihmisestä toiseen.

Tulee muistaa, että se taito ei ole helppo hankkia, muutenhan meillä leviäisi lintuinfluenssaa ym. erittäin vaarallisia influenssaviruksia, jotka mellastavat lintupopulaatioissa kaiken aikaa. Eräiden tutkimusten mukaan uusi koronavirus tarttuu kaikkein parhaiten juuri ihmiseen. Se on kuin tehty tartuttamaan ihmisiä.

Metzl arvelee, kuten myös Luc Montagnier, että kyseessä oli inhimillinen virhe – tapaturma. He eivät usko, että kyseessä olisi bioterrorismi, vaan että kiinalaisten tarkoituksena oli kehittää lääkettä tai rokotetta estämään tulevaisuuden pandemiat, mutta virus pääsi karkuun. Tuntien aasialaisen kasvojenmenetys kulttuurin, he eivät luultavasti kovin helpolla myönnä sitä. Ainakaan julkisesti.

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.